Workshop: Van geodata naar machine – Hybride Leeromgeving Innovatie Kwartier Den Bosch

Klik hier om je aan te melden voor deze workshop.

Hoe kom je van geografische data naar een pakkende fysieke visualisaties? Hoe laat je data spreken met beeldende aantrekkingskracht en ontwikkel je een prototype?

In SPARK Makers Zone krijg je inzicht in het verwerken van open source data, het schrijven van codes in QGIS en en leer je de vertaling te maken naar een fysiek product. De open data die wordt gebruikt in deze workshop is afkomstig van het Dataplatform Duurzaam ‘s-Hertogenbosch.

In deze workshop leer je meer over zelfgeschreven codes in QGIS, digital design en aansturing van digitaal aangestuurd machine(s) zoals 3D printers en laser- en waterjet snijders. Gedurende de workshop wordt er een 3D print gemaakt van een wijk met zonnepanelen. Na afloop breng je een bezoek aan het 3D-lab en ontvang je een presentje mee dat is gemaakt met de lasersnijder. Er is ruimte voor 20 personen per workshop.

Hybride leeromgeving in het Innovatie Kwartier Den Bosch (IKDB)

Hybride leren en innoveren zijn waardevolle toevoegingen voor het bedrijfsleven, want ze bieden economische kansen. De skills gap kan kleiner worden door middel van ‘een leven lang leren’ waarbij reskilling en upskilling vaste onderdelen van een loopbaan worden. De focus van de Bossche Hybride Leeromgeving ligt op digital skills, data en ICT en is met name voor bedrijven die investeren in Human Capital.

Hybride leren is een belangrijk onderdeel binnen het concept ‘een leven lang leren’, evenals het om- en bijscholen van talent voor het verdienvermogen van de toekomst. In de hybride leeromgeving wordt verbinding binnen de digitale economie verder aangejaagd door middel van challenges en hackatons op concrete maatschappelijk opgaven. Studenten van verschillende niveaus worden opgeleid voor banen van de toekomst. Met behulp van data en digitalisering worden oplossingen bedacht voor maatschappelijke opgave zoals de energietransitie.

Deze workshop maakt onderdeel uit van het programma ‘Hybride Leeromgeving IKDB’ waar de gemeente ‘s-Hertogenbosch, NV BIM, SPARK, Koning Willem I College en Avans Hogeschool de handen ineenslaan om samen te werken aan Human Capital.

Deze samenwerking verenigt vooruitstrevende en plaats bepalende bedrijven, onderwijsinstellingen en instituties die zich verbinden met startups, scale-ups en studenten. Het is een plek waar werknemers, onderzoekers en studenten samenwerken aan praktijkvraagstukken die beïnvloed worden door digitale en technologische uitdagingen van morgen.

Denk hierbij aan opgaven op het gebied van duurzaamheid, de energietransitie en de openbare ruimte. Fysiek wordt er gewerkt in het IoT Stadslab, SPARK Makers Zone, Digitale Werkplaats NOB en met de communities zoals Data Delta en SPARK Makers Community. Deze workshop is ontwikkeld in samenwerking met de SPARK Makers Community (Evalie Hovers en Raymond Nijssen).