Wil je meer informatie?

Stuur dan een e-mail naar info@dataweeknl.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Transparante data

Donderdag 30 juni

Thema Transparante data

Waarom zetten we eigenlijk data in? En hoe zorgen we dat dit op de juiste manier gebeurt? De afgelopen jaren zagen we ook voorbeelden van hoe het niet moet. Vandaag willen we samen ontdekken hoe je data op de juiste manier kan inzetten. Bijvoorbeeld met instrumenten zoals een ELSA Lab, Moral Data City Hunt, Digitale Spoelkeuken, algoritmeregisters en ethische spellen.

In de middag is er een inspirerend programma voor docenten. Met onder meer de workshop datawijsheid en een onderwijsmarkt.

Rudy van Belkom sluit deze dag af met een keynote waarin hij een hoopvol beeld schetst en laat zien hoe digitale technologie onze democratie kan verbeteren.

Je kunt het uitgebreide programma hieronder vinden. We kijken uit naar jouw aanmelding!

Expo

Naast het reguliere programma van de Data Week NL, zullen partners en sponsoren ook diverse exposities organiseren. De expo omvat activiteiten die jouw als dataprofessional of als inwoner van Den Bosch aan het denken zullen zetten over waarom data ertoe doet. 

Bekijk het programma van de expo -> 

Adresgegevens hoofdlocatie

Deze bijeenkomst vindt plaats aan de Paardskerkhofweg 15 te ’s-Hertogenbosch. De hoofdlocatie van Data Week NL in het Innovatie Kwartier Den Bosch. Dit is het voormalige Grasso-terrein. Bij de Data Week NL is rekening gehouden met toegankelijkheid. Zo werken we samen aan een inclusieve samenleving.

Je kunt parkeren op het parkeerterrein van het Congrescentrum 1931 aan de Oude Engelenseweg 1. Je wandelt dan in vijf minuten naar de locatie. Klik hier voor die wandeling. Bij aankomst bij Data Week NL ontvang je een uitrijkaart.

Programma donderdag 30 juni 2022

Congres Sport en Data (geannuleerd)

Spreker(s) Gemeente 's-Hertogenbosch, VSG
Locatie Maaspoorthal, Marathonloop 1, 5235 AA ‘s-Hertogenbosch

De gemeente ’s-Hertogenbosch organiseert, samen met Vereniging Sport en Gemeenten, Sportinnovator en Kenniscentrum Sport en Bewegen, de ‘Kennisdag Sport en Data’

Lees verder

ELSA Lab in a day & Moral Data City Hunt

Spreker(s) Avans, Fontys
Locatie BBS Boschveld, Zernikestraat 2, 5223 CD 's-Hertogenbosch

ELSA LAB meets Data Hunt. De lectoraten Digitalisering en Veiligheid (Avans Hogeschool) en lectoraat Moral Design Strategy (Fontys) organiseren samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch het evenement een ELSA-Lab-in-a-Day en een Moral Data Hunt.

Lees verder

Datatoepassingen voor een betere openbare ruimte

Spreker(s) Sander IJzerman (Gemeente Tilburg), Tim Kies en Dirk van Brederode (VNG)
Locatie Data Week NL hoofdlocatie

In deze sessie bespreken we een aantal inspirerende voorbeelden van de wijze waarop de gemeente Tilburg geodata heeft ingezet om inwoners beter te informeren. Daarnaast zal de VNG ons ​vanuit hun Agenda Digitale Grondrechten en Ethiek 2022-2026 meenemen in een aantal concrete instrumenten.

Lees verder

Keynote: De aanjager van een datagedreven organisatie

Spreker(s) Moderator: Karin Akkers (Ravon), Cyriel Hoeben (Capgemini), Ronald Damhof (ministerie van Veiligheid en Justitie), Ronald Sinke (gemeente Haarlem)
Locatie Data Week NL hoofdlocatie

De rol van aanjager van een datagedreven organisatie (Chief Data Officer) binnen overheden is volop in ontwikkeling. Toch zijn er verschillende CDO-rollen te onderscheiden. Welke zijn dat? En wat maakt in jouw organisatie welke type CDO je nodig hebt?

Lees verder

Workshop: ‘Ziek zijn’ van de ‘dataschuld’

Spreker(s) Ronald Damhof (ministerie van Veiligheid en Justitie)
Locatie Data Week NL hoofdlocatie

Ronald Damhof neemt ons mee in de wereld van het wanstaltig kopiëren binnen de overheid als een gevolg van de wijze waarop wij digitaliseren organiseren. Dit heeft geleid tot vele vele vele silo’s van gegevens. Gegevens die worden gezien als een bijproduct van de applicatie/service waar de interactie en functionaliteit leidend is. Met als gevolg dat we te maken hebben met een enorme ‘dataschuld’. Maar we kunnen dit oplossen. Ronald stelt voor dat we grote(re) bestuurlijke attentie en daadkracht gaan zetten op drie belangrijke ontwikkelingen, en noemt dit ‘de deltawerken’ van de digitalisering binnen de overheid.

Lees verder

Workshop: Eén overheidsraamwerk voor datamanagement?

Spreker(s) Jaap van den Berg (Enterprise Architect DUO)
Locatie Data Week NL hoofdlocatie

Er zijn verschillende standaard frameworks (bijvoorbeeld Dama-dmbok) beschikbaar voor datamanagement. Hoe selecteer je een passend datamanagementframework voor een overheidsorganisatie? Aan welke eisen moet een datamanagementframework voldoen? Wat maakt een overheidsorganisatie nu anders dan een profit-organisatie? De NORA expertgroep gegevensmanagement neemt je mee hoe je deze selectie zelf kunt toepassen.

Lees verder

Workshop: Duurzame toegankelijkheid van data

Spreker(s) Rens Ouwerkerk (adviseur Ontwikkeling Kennisproducten nationaal archief), Vincent Hoolt (beleidsmedewerker archief/Adviseur recordkeeping nationaal archief)
Locatie Data Week NL hoofdlocatie

Tijdens deze workshop laten we zien hoe de informatiewereld en de datawereld afzonderlijk van elkaar verschillende oplossingen voor dezelfde vraagstukken ontwikkelen

Lees verder

Workshop: Datakwaliteit

Spreker(s) Arre Zuurmond (Regeringscommissaris Informatiehuishouding, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Danny Greefhorst (ArchiXL)
Locatie Data Week NL hoofdlocatie

Arre Zuurmond neemt je mee in zijn vraagstuk rondom informatiehuishouding en datakwaliteit daarbinnen.

Lees verder

AI for society (satelliet-evenement)

Spreker(s) Zie beschrijving
Locatie Deprez-gebouw, Spoorzone Tilburg (Lange Nieuwstraat 172)

On June 30, the TAISIG event ‘AI for Society’ will take place: a collaboration between MindLabs, Tilburg University and Data Week NL. The event provides a platform to anyone interested in Artificial Intelligence within the Brabant AI community.

Lees verder

Markt: Hoe gebruik je digitalisering in het onderwijs?

Locatie Data Week NL hoofdlocatie

Het gebruik van data is een nieuwe uitdaging binnen het onderwijs. Hoe kun je dat aanpakken? Heb jij behoefte om inspiratie op te doen en ervaring uit te wisselen over het gebruik van data in het onderwijs? Kom naar de onderwijsmarkt van de Data WeekBen je leraar, ICT-coördinator of directeur? Dit wordt het ideale moment om nog eens bij te praten! We creëren een festivalsfeer met het innovatieve karakter van datatechnologie.

Lees verder

Workshop: Datawijsheid

Spreker(s) Marieke Schulte (Data Scientist, Digital Power Datahub)
Locatie Data Week NL hoofdlocatie

In een wereld die steeds meer op én om data draait, wordt datawijsheid met de dag belangrijker. Datawijsheid betekent dat je op basis van je eigen normen en waarden gaat bepalen hoe je omgaat met (jouw) data. En dat draagt uiteindelijk bij aan een socialere online omgeving. Benieuwd hoe dat zit? Kom dan naar deze workshop: een Inspirerende sessie speciaal voor docenten!

Lees verder

Afsluiting ELSA Lab in a day & Moral Data City Hunt

Spreker(s) Ben Kokkeler (Avans) en Bart Wernaart (Fontys)
Locatie Data Week NL hoofdlocatie

Lectoren Ben Kokkeler (Avans) en Bart Wernaart (Fontys) geven samen een korte terugkoppeling uit het experiment AI ELSA Lab in a Day en gaan nader in op de bevindingen van de onderzoekers tijdens het uitvoeren van de Moral Data City Hunt, waarbij gesprekken met bewoners zijn vastgelegd, en bewoners in interactie met Chatbot MORA nagedacht hebben over ethische prototypes van verantwoorde drones in de binnenstad. 

Lees verder

Keynote: Alive and Clicking. Er is hoop voor de democratie

Spreker(s) Rudy van Belkom (Algemeen directeur, Stichting Toekomstbeeld der Techniek)
Locatie Data Week NL hoofdlocatie

In ‘Alive and Clicking’ neemt Rudy van Belkom de toekomst van de (digitale) democratie onder de loep. Zijn boek werpt nieuw licht op ontwikkelingen als nepnieuws, polarisatie en politieke manipulatie.

Lees verder

Data Drinks

Locatie Data Week NL hoofdlocatie

Platinum Sponsoren

Goud Sponsoren

Zilver Sponsoren

Brons Sponsoren

Founding Partners

Kennispartners