Workshop: ‘Ziek zijn’ van de ‘dataschuld’

Ronald Damhof neemt ons mee in de wereld van het wanstaltig kopiëren binnen de overheid als een gevolg van de wijze waarop wij digitaliseren organiseren. Dit heeft geleid tot vele vele vele silo’s van gegevens. Gegevens die worden gezien als een bijproduct van de applicatie/service waar de interactie en functionaliteit leidend is. Met als gevolg dat we te maken hebben met een enorme ‘dataschuld’. Maar we kunnen dit oplossen. Ronald stelt voor dat we grote(re) bestuurlijke attentie en daadkracht gaan zetten op drie belangrijke ontwikkelingen, en noemt dit ‘de deltawerken’ van de digitalisering binnen de overheid.

Het model wordt binnen veel organisaties gebruikt om een integrale datastrategie te ontwikkelen en met elkaar in gesprek te komen, belangen over data te onderscheiden, investeringen in data te onderbouwen en te komen tot een groeipad die past bij de organisatie en haar doelstellingen. Bovenal biedt het model een denkkader die de behoefte om innovatief met data te werken verbindt met de behoefte om die innovaties ook ten dienste te laten zijn voor burger en maatschappij.

Deze operationarisatie van innovaties in data is niet iets wat ingekocht, ingehuurd of projectmatig gerealiseerd kan worden. Het is een organisatorische vaardigheid die veel vergt van alle partijen, zowel beleid als uitvoering. Tijd om data serieus te nemen. Tijd om data daadwerkelijk chefsache te laten zijn. Ronald Damhof is afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen in de economische wetenschappen en is Chief Data Officer van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij heeft op het gebied van enterprise, informatie- en data-architectuur meer dan 20 jaar ervaring. Parttime doceert hij Enterprise Architectuur op Nyenrode Business Universiteit, is docent voor de Chief Data Officer leergang van Outvie en is een bekende publieke spreker en auditor op het gebied van informatie- en data-architectuur, datastrategie, datakwaliteit en governance. In 2021 heeft Ronald van DAMA International de DAMA Excellence award in ontvangst mogen nemen.